ULTIMATE FRISBEE

Bij de Veenendaal Tijgers wordt Ultimate Frisbee gespeeld. Dit is een opkomende sport en uniek in vele opzichten. Het is een actieve sport waarbij fysiek contact tussen de spelers zo veel mogelijk kan worden vermeden zonder het minder spannend te maken. Snelheid, taktiek, atletisch vermogen en behendigheid zijn belangrijke onderdelen van de frisbeesport. Het is een competitief spel waarbij sportiviteit en fair-play minstens zo belangrijk zijn. Deze sport wordt dan ook zonder scheidsrechter gespeeld.

Op deze wijze leren de spelers respect voor elkaar en voor de tegenstanders en wordt de eigen verantwoordelijkheid bevorderd. Op ieder toernooi is er een trofee voor de ´Spirit of the Game´ waarmee sportiviteit en plezier in het spel bijzonder hoog staat aangeschreven in deze sport.

De snelheid van de sport, de mooie duiken en de hoge sprongduels maken het bovendien een fascinerende sport om naar te kijken.

sprongduel

Het spel

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren door de frisbee via worpen naar de eindzone van het veld te brengen zonder dat de tegenpartij de frisbee onderschept. Er wordt begonnen met een beginworp vanaf de doellijn. De tegenpartij start vanaf dat punt met de aanval. Er mag niet gelopen worden met de frisbee. De teamgenoten proberen zich al rennend vrij te spelen om de frisbee te kunnen ontvangen. Een flinke conditie en goede werptechniek is van belang. Er wordt gescoord als de frisbee uiteindelijk in het doelgebied van de tegenpartij gevangen wordt.

De verdedigende partij komt in het bezit van de schijf door de schijf te onderscheppen of als de schijf op de grond of buiten de lijnen komt. Lichamelijk contact is daarbij verboden. De schijfbezitter mag niet langer dan 10 seconden de schijf in handen hebben. Ook dan gaat de schijf naar de tegenstander. Zodra de schijf in bezit is van de tegenpartij levert dat een onmiddellijke tegenaanval op.

hetteam

Het team

Een frisbeeteam kan bestaan uit jongens, meisjes of gemengd. Buiten wordt er gespeeld met 7 spelers en binnen met 5 spelers in het veld en met een aantal wissels. Vanwege de intensiviteit wordt er tijdens het spel vaak en veel gewisseld. 

Het veld

Er kan zowel binnen al buiten gespeeld worden. De Frisbeetijgers spelen in de zomer buiten op het veld en in de winter in de zaal. Bij toernooien wordt ook op zand gespeeld.

Het speelveld is 37 bij 64 meter en aan beide zijden komt daar nog een eindzone bij van 18 meter waarin de frisbee moet worden gevangen om een punt te scoren.

Na ieder punt wordt er gewisseld van spelrichting.

speelveld

DISC GOLF (individueel)

Disc Golf is de frisbee variant van golf. In plaats van met een balletje en (vele verschillende)

golfclubs wordt dit spel gespeeld met een frisbee schijf. De speler moet een bepaald traject in

zo min mogelijk worpen afleggen. Een hole is in dit geval een Pole Hole: een ronde metalen mand boven de grond met loshangende kettingen om de frisbee in de vlucht te stoppen.

Disc Golf wordt vaak gespeeld in een park, waar hindernissen zoals bomen en waterpartijen omzeild moeten worden. Het is een uitdagend recreatiespel in de vrije natuur, makkelijk te leren en geschikt voor alle leeftijden. Tijdens een toernooi wordt ook deze sport soms beoefend.

 

Voor meer informatie over deze en andere frisbeesporten:

http://www.frisbeesport.nl/web/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=264

discgolf
                                        

Background Image

Header Color

:

Content Color

: